World of Warcraft – WOW

Wow (World of Warcraft) är ett online spel där man snabbt gör en karaktär efter att man har köpt och installerat spelet (det finns även gratis testversioner, så man kan testa innan man bestämmer sig för att köpa riktiga grejer). När man skapar en karaktär kan man välja mellan olika raser och olika klasser. Detta gör att det finns ganska stora valmöjligheter att skapa en unik karaktär. Man kan välja ansiktsdrag och massor av liknande drag vilket gör karaktären unik.

Man får bestämma själv vilket spelsätt man vill ha, eftersom det finns många olika sorters karaktärer. Detta gör att det finns många olika sorters spelsätt. Man kan dela upp dessa olika spelsätt i magi eller fysisk. Om man till exempel tar en Warlock så är denna en klass som använder sig av magisk skada mot sina motståndare. Om man skulle välja en Priest så kan man även använda sin magi för att fylla på andra karaktärers liv. Detta gör att man kan förhindra att dom dör när man håller på med någonting viktigt,som till exempel en instans där man kan tjäna erfarenhetspoäng för att öka nivån på sin karaktär.

Om man inte tycker att instanser är sin grej behöver man inte göra sådana heller eftersom man kan göra uppdrag åt npc’s (non player character). Genom att göra dessa uppdrag får man även guld och saker. Dessa uppdrag medför ofta att man ska döda någon eller att man ska leta reda på någon specifik sak för att sedan plocka upp denna och antingen använda den för att göra en annan sak eller att lämna in den till den man tagit uppdraget av.

När man kommer lite högre upp i spelet blir det svårare och svårare och även i instanserna. På grund av detta skulle man inte bara kunna gå direkt till ett ställe där man måste ha hög nivå direkt i starten. Man måste ta sig genom varje nivå på dom områdena där man kan vara utan att bli totalt överkörd av diverse person eller djur i spelet. Man gör ett antal uppdrag eller gör några instanser för att komma upp i nivåerna för att sedan kunna gå till ett ställe som är på samma nivå som den som man uppnått. Det kan vara svårt att veta vart man ska gå efter att man har kommit en liten bit, men det är så att bara man hänger med i spelet så ska det inte vara någon fara. För det mesta får man uppdrag att ta sig till det nya landskapet från det gamla när man är i rätt nivå eller om man har gjort nog mycket på de uppdrag som har varit tidigare.

När man spelar i en instans är det vanligast att man spelar med fyra andra spelare i ett så att säga lag om fem. iIandra fall, när det handlar om en raid, är det från tio och ända upp till fyrtio spelare i det ”laget”. Det finns olika svårighetsgrader på dessa instanser och många femmanna-instanser har två lägen: standard där det är normalt som den varit tidigare eller heroic där man hör lite av det engelska namnet vilket gör det svårare. Även i raider går det att göra dem till heroic nu för tiden, men då är det som sagt fler i samma grupp. Anledningen till att man gör den på heroic istället för normal är för att det kommer bättre saker på heroic och det ger bättre belöningar. .

När man spelar i arena, spelar man i ett lag av mellan två till fem medlemmar och man ska vinna över samma mängd andra medlemmar för att kunna få poäng. Man kan dock inte vara fyra stycken i ett lag utan det är två, tre eller fem medlemmar. I en arena-match startar man med att vänta i ungefär en minut. Då har man tid att förbereda sig inför matchen. Man får inte veta vilka man möter förrän spelet startar och när det väl startar ska man försöka ”döda” varandra genom att hjälpas åt i laget mot det andra laget. Den som då vinner får ett par arenapoäng och det lag som förlorar tappar ett par poäng plus att varje vecka, om man har kört tio matcher minst den veckan, får man poäng som man kan köpa saker för. Ju fler vunna matcher man har desto mer av dessa poäng får man.

Det finns speciella tillställningar där man kan köpa in sig och sedan spela med karaktärer som man gör där. Dessa karaktärer kan välja exakt samma saker som alla andra kan välja, så här är det bara spelförmåga som räknas in och inte hur bra saker man har. När man spelar i denna tillställning går det bara att köra arena och man möter då andra som har köpt in sig. I slutet av detta spel kommer man få ett pris om man har varit lyckosam och vunnit tävlingen. När man har nog många poäng i vanliga matcher plus har vunnit nog många matcher för att ha nog många poäng, kan man köpa saker som till exempel vapen eller olika slags rustningar för de poäng man tjänar varje vecka. Man kan ha alla tre olika lag samtidigt och man kan tjäna poäng av alla lagen samtidigt. Man får dock inte lika stor mängd poäng av alla lag utan bara av det lag där man har bäst ratio på matcher så att säga.

Resten av lagen, där det inte gått lika bra, får man en mindre procent än fulla belöningen eftersom man får poäng för snabbt annars. Ju mer man vinner desto mer poäng får man och ju mer poäng man får desto bättre grejer kan man köpa. Ju mer grejer man kan köpa desto bättre blir karaktären och det går lättare att vinna matcher och man vinner fler. Det har inte bara med grejerna karaktären har att göra utan även om hur bra man är på att spela och hur bra man spelar som ett lag. En sak som är väldigt bra i arena-matcher är någon slags kommunikationsprogram som till exempel Ventrilo där man kan prata med varandra medan man sitter mitt i spelet. Detta gör att man kan samtala bättre och får veta vad som händer för den/de andre/andra.